Sänkt energikostnad med Floorés golvvärmesystem

15 januari, 2023
Featured image for “Sänkt energikostnad med Floorés golvvärmesystem”

Installation av vattenburen golvvärme är en klok investering som betalar sig i det långa loppet. Den ger ett livslångt, behagligt inomhusklimat och kan ge betydligt lägre energikostnader.

Floorés golvvärmeskivor består av skivor som är klädda med aluminiumfolie. Aluminium har en utmärkt värmeledningsförmåga och eftersom folien täcker hela skivan, får du värmespridning över hela golvytan. Ett rum som värms upp av golvvärme upplevs varmare än ett rum med element. Peter Jacobsson arbetar som säljare på Flooré och han förtydligar skillnaden i uppvärmning mellan vattenburen golvvärme och värme som cirkulerar från radiatorer.

– Värme som stiger från fötterna uppåt upplevs varmare. Vattenburen golvvärme skapar hög komfort och gör att du kan ha en lägre inomhustemperatur än vad du haft tidigare – och ändå känna att det är lika varmt!

Peter tillägger att vattenburen golvvärme även ger en jämnare värme som upplevs behagligare.

22 grader inomhus och lägre energiförbrukning
Floorés golvvärme är ett långsiktigt och hållbart alternativ för uppvärmning. Trots att installationskostnaden är något högre, är det en investering som betalar sig tillbaka. Peter berättar om ett par i Sundsvall som installerat golvvärme i sitt nybyggda hus på 170 kvadratmeter.

– De har över 22 grader varmt inomhus och förbrukar under 10 000 kilowattimmar per år, med varmvatten och hushållsel inkluderat.

Peter påpekar ännu en energieffektiv egenskap hos Floorés skivor.
– Skivans höga densitet och kvalitet gör det möjligt att lägga ytmaterial direkt på skivorna vilket gör att systemet avger värme både snabbare och effektivare än traditionella ingjutna system eftersom avståndet mellan rör och golvyta är mindre.

Dessutom kan du välja skivor med extra isolering för att minska värmeförlusterna neråt ytterligare.

Smart styrning sparar ytterligare energi
Det finns ingen anledning att hålla alla rum uppvärmda när du är på jobbet eller barnen är i skolan. Floorés golvvärmesystem i kombination med Smart Home rumsstyrning gör att du håller nere energikostnaden både hemma och i fritidshus genom att du kan styra värmen separat i olika rum, men även sänka värmen när du inte är hemma.

– Reaktionstiden ligger på 45-50 minuter för våra golvvärmeskivor. Jämfört med ingjuten golvvärme, som har en reaktiontid på sex till åtta timmar, är skillnaden stor. Har du ingjutet och slår av, tar det dessutom upp till åtta timmar innan du verkligen känner att det blivit svalare inomhus.

Passar både renovering och nybygge
Floorés vattenburna golvvärmesystem passar både för nybyggnation men även om du vill konvertera ditt hus från direktverkande el eller komplettera ett befintligt vattenburet system.

– Vattenburen golvvärme funkar lika bra till värmepump, värmepanna och fjärrvärme, berättar Peter.
– Det är samma utförande, men om det finns radiatorer, alltså element, kvar där du lagt golvvärme behövs en shunt. Shunten växlar ner temperaturen i vattnet så det inte blir för varmt att gå på de ytor där det finns golvvärme. Du ska inte ha samma temperatur i golvvärmeslingorna som i elementrören, det behövs verkligen inte.


Dela: